Fă loc în viața ta noilor informații!

Sep 28, 2022

Ascultam zilele astea un interviu dintre Zoltan și Petre Nepot. Reascultam, de fapt. Unul dintre obiceiurile mele fiind să reactivez informația care mă interesează.

De ce? Pentru că știu că mare parte se pierde, mintea dovedindu-se a fi, așa cum știi, selectivă. Se axează pe anumite aspecte ale informației și lasă la o parte altele.

Aceste ”altele” sau o parte din ele le-am auzit în timp ce reascultam  interviul de care îți spuneam. Ți s-a întâmplat și ție să asculți ceva de câteva ori și să auzi informații noi, care ți-au scăpat? Și să spui ”cum de nu am auzit asta de prima oară?!”

Când spun ”asta”, mă refer aici la ceea ce a afirmat Petre la un moment dat și anume, să faci loc în viața ta noilor informații. Indiferent de schimbarea pe care tu vrei să o faci. Știi, ca și mine, că evoluția înseamnă informație, în primă fază. A doua ar fi integrarea ei în propria structură. Și asta înseamnă să acorzi timp. Să ai răbdare. Să faci schimbarea, oricare ar fi ea, pas cu pas.

 

 

Toți vrem să creștem. Să ne transformăm. Vrem obiective atinse. Și pentru fiecare astfel de obiectiv căutăm informații care să ne ajute. Și căutăm. Ne umplem cu sute și mii de informații, fără să integrăm mare lucru din ceea ce găsim.

Să faci loc informației înseamnă să îi dai timp ”să se coacă”. Să îți oferi și ție timp să te obișnuiești cu ea.

Mi-am dat seama de ce unele dintre schimbările pe care le vreau întârzie să apară. Pentru că nu am dat timp informațiilor să se integreze în structura mea. Peste unele au venit altele și apoi altele și tot așa, punând o presiune destul de mare pe mine: ”trebuie să faci acest curs”, ”trebuie să citești aceste cărți”, ”trebuie să participi la aceste webinarii”, ”trebuie să evoluezi”, ”trebuie să te schimbi acum”, ”trebuie să înveți”. 

Cât am integrat? Nici 10% cred. Și să știi că am tot continuat acest proces de umplere.

Mi-am adus brusc aminte în timp ce ascultam de unde goana asta după învățat și acumulat informații. Din copilărie, perioadă în care s-a pus o presiune enormă să învăț și să citesc. Poate ai trecut și tu prin asta.

Îți dai seama că a fost revelator să conștientizez, ascultându-l pe Petre, că am tendința să procedez la fel cu mine acum, la vârsta adultă, când eu sunt cea care își dorește să crească, să evolueze. Să îmi fie mai bine.

Să fac loc informației în viața mea, să o las ”să se așeze” nu e simplu. Îmi dau seama că e legat de modul în care este obișnuită mintea mea să prelucreze informația. Prelucrat e mult spus; acumulat ar fi mai corect. Totul, pentru mintea mea, ”trebuie” să aibă loc foarte repede, inclusiv evoluția. Am atâtea de învățat, nu se poate accelera procesul?

Ei bine, nu.

Integrarea informației cere timp și răbdare din partea ta. Să te obișnuiești cu noul din viața ta. Și asta, treptat. Dacă, de exemplu, ți-ai pus în gând să îți schimbi obiceiul de a lăsa dezordine, va trebui, mai întâi să te obișnuiești cu gândul că va trebui să faci ordine :).

Să faci loc acestei informații noi. Că urmează o schimbare. Și îți pui un motto la vedere, ca să te ajute. Sau o imagine pe telefon care să exprime o încăpere ordonată. Doar pentru a te obișnui cu ideea. Apoi poți trece și la acțiune. Azi pui perna la loc. Mâine duci o hârtie la gunoi. Ușor, începi să te simți confortabil cu noile tale acțiuni și cu ”tabloul” care începe să se modifice.

Tu integrezi informația. De unde știi? O pui în practică. Treptat. Pentru că se creează noi circuite neuronale și se rup cele vechi. Și, cum totul este un proces, va dura. Poate nu vei reuși din primele săptămâni să faci o ordine exemplară, așa cum îți dorești. Poate va dura luni de zile. Dar important este să pui ceva în practică. Oricât de mic.

Asta pentru a fi tu bine cu tine. Din ce în ce mai bine.

Scriind lucrurile astea pentru oameni ca tine, care vor să crească, mi-am dat seama că am cultivat, în ultimii doi ani, un obicei și fain și util: acela de a reintra în contact cu o informație valoroasă din dorința de a înțelege aspecte care, aidoma celui de care ți-am vorbit aici, tind să îmi scape. Așa că e de înțeles de ce vreau să te invit și pe tine să reasculți aceste interviuri revelatoare, ținute de oameni al căror calibru cred deja, că îl cunoști.