Clarifică întotdeauna ce vrei!

Nov 21, 2022

Tu știi cu claritate ceea ce vrei? Dorințele, obiectivele, ceea ce trebuie să faci sau să obții îți este clar?

Și dacă da, cât de mult?

Te întreb asta pentru că ”cu cât e mai specific taskul, cu atât poți evalua mai corect efortul pe care trebuie să îl depui pentru el.” Am auzit această idee la Eusebiu Burcaș în interviul de anul trecut, de la Summitul despre Procrastinare. Claritatea este o idee des întâlnită la cei care chiar au reușit să facă ceea ce și-au propus.

Pentru oameni ca Eusebiu este limpede unde vor să ajungă, ce vor să obțină. Fără această claritate nu vei ști ce anume trebuie să faci; care îți vor fi pașii pe care trebuie să îi urmezi și nici nu vei ști ce efort va trebui să depui pentru a ajunge acolo.

Vrei să faci ceva? Ia o foaie de hârtie și ”structurează în câteva idei ceea ce ai de făcut.” Citește ce ai scris și lasă un timp informația ”să se așeze”. Este posibil ca peste o zi, o săptămână sau chiar două luni, să revii asupra acelor idei, să le schimbi sau să adaugi altele, mai clare și care te pot duce mai aproape de acel obiectiv al tău.

Mai ții minte că totul este un proces? Și obținerea acestei clarități este. Și da, este posibil să dureze săptămâni sau chiar luni de zile, în anumite situații, până obții acea claritate. Dar idee după idee, tu o vei atinge.

Asta te poate speria: faptul că durează și nu știi cu ce te vei confrunta pe parcurs. E posibil să te gândești că nu poți, că nu știi, că nu vei face față. Te vei gândi la ce se poate întâmpla pe parcurs, la ce anume nu vei putea anticipa. E posibil ca ”muntele să fie prea mare” în viziunea ta.

Asta îi face pe mulți să procrastineze, să nu se mai apuce de ceea ce este important pentru ei și chiar să renunțe la vise.

Ca să nu se întâmple asta și în cazul tău, adu claritate în ceea ce vrei să faci și asumă-ți că este posibil să dureze acest proces. Îmi vine în minte acea omidă care așteaptă în coconul ei momentul în care procesul transformării în fluture va ajunge la final, va ieși la lumină și își va întinde aripile.

Tot ceea ce face este să aștepte ca procesul să își încheie toate fazele. Nu poate ”sări direct în aripi”. Este necesară trecerea prin toate etapele transformării. Și rezultatul îl știm.

Nu am mai auzit pe nimeni spunând că însăși claritatea este un proces care poate dura. Dar gândindu-mă acum, mi se pare foarte firesc ca obținerea clarității asupra unui anumit lucru, obiectiv sau vis să dureze. Pentru că ai nevoie de informație. Aceasta are nevoie la rândul ei ”de maturare”, de transformare și de înlocuire, în anumite situații. Și toate aceste acțiuni te vor ajuta să ajungi la claritate și să știi ce anume să faci pentru a-ți urca muntele.

Și având în mintea ta ceea ce vrei să realizezi, ”Universul îți va trimite idei asemănătoare care te vor ajuta în propria ta creație”, afirmă zâmbind Eusebiu. El a experimentat asta pe drumul său. Nu vorbește din cărți sau cursuri. Ci din ceea ce a trăit. Poate ar trebui să avem încredere în reușita altora. Tu ce spui?

Sigur ai vreun obiectiv scris acolo, în agendă. Vreun vis abia conturat. Revino asupra lui și adu, treptat, claritate. Cum poți să ajungi ”pe munte?” Ce poți face? Cum? Ce te-ar ajuta? Cine?

”Creează spațiu pentru ideile tale în mintea și în timpul tău”, susține Eusebiu. Să creezi spațiu, să-ți hrănești ideile în permanență cu atenția și energia ta. Și ele vor lucra, conducându-te treptat la claritate și astfel la atingerea obiectivelor personale.

Ce îți dorești? Ia pixul și pune pe hârtie. Și astfel faci un prim pas, poate cel mai important, pe propriul ”munte”.