Ce să faci când ești ”împrăștiat”?

Sep 05, 2022

De câte ori ai simțit că nu știi ce să faci?

Cum să acționezi? Că ai atâtea de făcut, încât nu știi care să fie prima activitate?

De câte ori nu ți s-a întâmplat să vrei să te împarți în zeci de direcții ca, până la urmă să ajungi să nu faci nimic din ce ți-ai propus?

Știu. De multe ori. Asta se întâmplă când mintea ta ”se împrăștie” și nu are o direcție clară de acțiune. Nu știi, pur și simplu, pe care gând să îl asculți. Vin cu zecile și toate îți cer atenție, creând haos. Și la ce duce haosul? Exact. La nimic bun.

Și cred că altceva dorești tu să creezi.

Pentru că vreau același lucru ca și tine, am pornit în căutare de soluții. Și vreau să îți împărtășesc una dintre ele. Nu spun că la tine va merge. Dar dacă nu încerci, nici nu vei ști, corect?

Soluția am auzit-o în timp ce o ascultam pe Camelia Bara, trainer și educator de feminitate. Sincer, îți spun că e un titlu mult prea sărac pentru a reflecta pasiunea, forța, căldura, blândețea, inteligența sau hotărârea acestei femei. E o rara avis. Dar una care a muncit din greu pentru a învăța cum să își întindă aripile și să se bucure de zbor.

Camelia e o femeie practică. Vine cu soluții. A trecut prin haos și a învățat să-l stăpânească. Și, pe cât e de simplă soluția ei pentru mintea agitată și împrăștiată, pe atât de eficientă. Vrei să știi care e?

Fă ordine! Așa simplu? Da, așa simplu. Deschide dulapul, scoate hainele și așează-le la loc; pe mărimi, textură, culoare. Nu contează. Doar ordonează-le. Restructurează rafturile. Și nu te limita la haine. Poți să îți faci ordine pe birou sau în el; în agendă, printre cărți sau chiar în caseta cu bijuterii. Eu am făcut asta: selectat, aruncat, aranjat și ordonat bijuteriile pe mărimi și culori. Chiar se simte bine 😊 .

Efectul este că vei aduce liniște și claritate în gânduri și emoții. Ordinea pe care tu o creezi în mediul tău va avea un impact pozitiv asupra dezordinii tale interioare. Te ajută să îți pui în ordine gândurile. Important este ca atunci când te decizi să realizezi acest exercițiu, să și fii acolo. Exact în ceea ce faci.

Lasă celelalte activități pe mai târziu. Focalizează-te pe haine, pe cărți sau pe oricare alt colț din casă pe care te-ai decis să îl restructurezi. Uită-te cu atenție la obiecte, la formă și culoare și găsește-le un loc. Așează-le frumos. Creează rafturi noi, ordonate și efectul va fi unul ”în oglindă” pentru mintea ta.

Dar va trebui să experimentezi. O dată, de două ori și de fiecare dată când simți că se creează haos în mintea ta. E nevoie de voință? Da.

”Pentru a putea să stopăm gândurile (...) trebuie să depunem un oarecare efort (...). Nu poate cineva să intre în mintea voastră sau în sufletul vostru și să facă niște lucruri ca să vă simțiți bine.”

”De la Tine trebuie să pornească. ” (Camelia Bara, interviu Summitul despre Procrastinare 2021)