Vreau versus Trebuie

Aug 17, 2022

Două cuvinte. Două semnificații. Două atitudini.

Ambele implică acțiunea. Pe ”a face”.

”Vreau” se referă la acele lucruri considerate plăcute.

”Trebuie” le implică pe alea care nu ne convin, pe care le facem din obligație. Știi tu, cele pe care nu avem chef să le realizăm.

Când eram în facultate, aveam o profesoară care ne spunea să înlocuim cuvântul ”trebuie” cu ”vreau”. Că dacă trebuie să faci ceva, înseamnă că acel ceva nu este cu adevărat important pentru tine. Și, pentru a se transforma în ceva valoros, să înlocuim cuvintele.

Sincer, oricât de mult m-am străduit să vreau să învăț la statistică, nu mi-a ieșit niciodată. Repetarea ca papagalul a lui „vreau” nu m-a făcut să îmi placă vreodată acel obiect. Așa că, am învățat pentru că a trebuit. Pentru că am vrut să iau bursă. Pe aia am vrut-o. Bani buni ☺️ . Și pentru a-i obține, a trebui să învăț pe rupte la niște materii pe care le respingeam total.

Adevărul e că sunt lucruri pe care vrem să le facem și lucruri pe care nu vrem să le facem. Și e strecurată undeva iluzia că putem să facem ce contează cu adevărat pentru noi, făcând doar ce ne place. Dar, ca să vezi, nu merg așa treburile. Pentru că și acțiunile din categoria trebuie fac parte din ecuația succesului.

Știi, e ca și cum ai vrea să slăbești 10 kg mâncând înghețată dimineața, la prânz și seara. Pentru că îți place înghețata. Și când auzi că trebuie să renunți la ea dacă vrei să dai jos acele kg, intri în panică. Nu îți place. Nu vrei așa ceva. Dar vrei să slăbești. Și pentru asta tu trebuie să renunți la anumite lucruri care îți plac.

E ceva pentru ceva întotdeauna. E un preț de plătit.

Și se dă bătălia dintre ceea ce vrei să faci sau ai chef și ceea ce trebuie să faci pentru a obține ceea ce îți dorești. Adevărul este că dacă vrei să îți atingi obiectivele, va trebui să faci și ceea ce nu îți place.

Da, știu. Nu e comod să auzi așa ceva. Nici eu nu m-am simțit când l-am auzit pe Zoltan spunând asta la un moment dat.

Ne convine sau nu, acest trebuie face parte din proces și fără el nu avem cum să ne îndeplinim visele.

Da, poate fi incomod, frustrant poate, dar adevărul este că orice vis ai avea, el va implica și activități care îți vor fi pe plac mai puțin și te vor forța să îți depășești limitele.

Nu știu cât ai fost tu de antrenat/ă în viața asta de a face lucruri din categoria lui ”trebuie”. Știi tu, alea care par să nu conteze, pentru că nu îți plac și nu le vezi sensul. Ei bine, eu una am fost destul de antrenată să fac lucruri care nu prea îmi plăceau, pe care le respingeam.

Ascultându-l pe Zoltan și dând un pic timpul înapoi, mi-am dat seama că acele lucruri pe care nu le acceptam ca fiind plăcute, dezirabile și cu scop, m-au ajutat să obțin acel ceva dorit de mine. Ți-am zis de bursa din facultate.

Sincer, eram mândră de mine și mulțumită la final de semestru când luam acei bani. ”Munca mea” spuneam și mergeam să ”îi sparg” undeva sau luam ceva drăguț celor dragi.

Deci, îl respingem pe ”trebuie” pe nedrept. Și cred că ar trebui folosit mai des în vocabularul nostru. Ne face să fim maturi și responsabili. Și sună de parcă am activa în noi anumite forțe care depășesc acele limite ale lui ”vreau”.

Adevărul este că întotdeauna vor fi lucruri care nu o să ne placă să le facem. Și nu e ceva ce putem negocia. Însă trebuie să le realizăm dacă dorim să și atingem acele obiective.

Ne-am antrenat de mici în a vrea ceva: vreau să mă joc, vreau să ies afară, vreau jucăriile, vreau ciocolata ☺️.

Știi tu, lucruri văzute ca recompense; plăcute, dezirabile. Poate e momentul să ne antrenăm în a trebui să facem și ceea ce nu ne place.

Asta dacă dorim să și obținem acel ceva pe care îl numim, în intimitatea propriilor gânduri, vis.