Tu ce crezi despre tine?

Oct 24, 2022

”Nu ești prost, leneș sau lipsit de diferite calități dacă ai tendința să amâni, să tergiversezi rezolvarea problemelor, începerea sau terminarea unei acțiuni.” (Petre Nepot)

Care e prima ta reacție când citești aceste cuvinte? Le crezi sau nu prea? Nici dacă vin din partea unui psiholog? Eu vreau să îl cred că a amâna niște acțiuni nu înseamnă că dau dovadă de lene sau că îmi lipsesc anumite calități.

Cuvintele acestea, ce îi aparțin lui Petre Nepot și reamintite de Zoltan exact la începutul cursului despre Psihologia procrastinării, m-au determinat să mă întreb serios ce cred eu despre mine. La modul cel mai sincer. Nu ce cred alții. Îi las deoparte pe ceilalți și opiniile lor. Eu ce cred. 

De ce este atât de important ceea ce tu crezi despre tine?

Pentru că asta va determina dacă vei face sau nu lucruri. Dacă vei realiza măcar un prim pas în direcția dorită. Dacă tu crezi că ești incapabil/ă de a face ceva, cum vei acționa spre atingerea unui obiectiv al tău?

Ce crezi tu despre tine contează. Vezi cam ce cuvinte folosești în anumite momente: când nu îți ies lucrurile așa cum vrei, în relațiile cu ceilalți, când ești doar tu cu tine. Observă cum îți vorbești; ce gânduri îți apar, ce opinii ai despre diverse aspecte. Pentru că ele vor determina acțiunea sau non-acțiunea, dar și atitudini mai mult sau mai puțin constructive.

Și, pentru a da un exemplu, pentru că exemplele mereu ajută, vreau să-ți spun că ceea ce am gândit eu într-o anumită situație a determinat rezultatul final. Despre ce e vorba? Despre a-mi cumpăra sau nu o bicicletă eliptică. Sincer, îmi doream foarte mult să am acasă așa ceva. Înainte de a o cumpăra mă gândeam: dar dacă vine incompletă? Dacă nu am să pot să o montez? Dacă nu știu? Dacă nu sunt capabilă? Dacă nu voi ști să potrivesc șuruburile? Dacă, dacă, dacă. Doar în sens negativ.

Cam asta gândeam la un moment dat. Până am observat cuvintele pe care le folosesc: nu pot, incapabilă, nu știu. Asta cred eu despre mine în situația asta? Și oare chiar așa să fie? Vorba lui Zoltan. 🙂

Mi-am zis că eu îmi doresc prea mult bicicleta ca să nu o iau. Și, pentru a o cumpăra, a trebuit să îmi schimb gândurile. Dacă rămâneam în ”nu pot” și ”sunt incapabilă”, nu mai trona ea acum în mijlocul camerei.

M-am întrebat sincer dacă o vreau. Și răspunsul a venit foarte clar. Deci, a trebuit să-mi schimb gândurile pentru a schimba rezultatul: chiar dacă nu voi ști să o montez, am să cer ajutorul cuiva care se pricepe; voi căuta un tutorial și voi urma pașii de acolo; stau până o montez; oare chiar așa de greu să fie; dacă alții au putut, pot și eu.

Și până la urmă, am montat-o. În două ore, uitându-mă la un clip video despre asamblarea unei biciclete eliptice. Și nu aș fi făcut asta dacă nu aș fi schimbat opinia despre mine, modificându-mi gândurile, cuvintele pe care eu le folosesc în propriile conversații. Să-ți mai spun ce mândră eram după?

Leneș? Prost? Lipsit de calități? Doar dacă tu crezi asta. Și, dacă o crezi, nici nu vei face ceea ce contează pentru tine. De ce ai face-o? Doar nu ești capabil/ă. Calități? De unde? Vezi unde e pericolul? În propriile cuvinte cărora nu le dăm importanță când dialogăm cu noi. Dar bine că pot fi schimbate. Sunt doar gânduri, nu?

Mi-a plăcut ce a spus Petre. Dacă nu e vorba de a fi prost sau leneș sau incapabil atunci când amâni ceva sau nu te apuci, poate ar fi timpul să nu mai crezi asta despre tine și să-ți oferi ceva mai mult credit. Ce spui? Crezi că poți să folosești alte cuvinte? Să renunți la a te mai face prost/proastă, leneș/ă, incapabil/ă?

Ai putea să începi să folosești cuvinte care să te ducă mai aproape de obiectivele tale? Și, cuvânt după cuvânt, să schimbi arhitectura unor convingeri pe care le ai despre tine?

Faci asta pentru tine?

Sigur ai avut momente când ai reușit să realizezi lucruri importante. Care contau. Îți aduce aminte cum ai reușit să le faci? Ce cuvinte ai folosit pentru a avea rezultatul dorit? Adu-ți aminte. Scrie-le. Citește-le. Conectează-te la ele, dar și la starea pe care ai avut-o când ai obținut rezultatul.

Ceea ce gândești despre tine contează. Și gândurile pe care le ai vor determina dacă vei atinge sau un un obiectiv.

Ce gânduri vei avea azi despre tine?

....pot face asta...

.....mă descurc....

....am încredere în mine....

....știu că sunt capabil/ă.....