Când ”Nu” îți devine prieten

Jul 27, 2022

”Nu.”

Simplu. Scurt. La obiect. Tu de câte ori îl spui pe zi? Ai avut vreodată curiozitatea să vezi de câte ori ești în ”negare?” ”Nu”, vei spune 🙂 Bun așa. Oricum îl folosești măcar de zece ori în fiecare zi. 

Dar în ce context? Când? Cu cine?

”Nu știu”, vei spune din nou. Exact. Nu prea suntem conștienți de ceea ce facem. Nu suntem prezenți în activitățile pe care le realizăm zilnic. Le facem și atât. Pentru că suntem obișnuiți. Dar de ce le facem pe unele dintre ele, nu prea știm.

Știi, a fost un șoc pentru mine să aud pe cineva vorbind despre o idee pe care eu o ”rumeg” de săptămâni bune. Îl ascultam pe Florin Roșoga, unul dintre invitații de la Summitul despre Procrastinare din 2021 și a fost de-a dreptul revelator să îl ascult.

Spune la un moment dat că ar fi fain și util ca, din când în când, fiecare dintre noi să își ia o pauză și să reflecteze. Să te gândești la viața ta. Îți aduci aminte când ai făcut asta ultima oară? Să îți iei 20, 30 de minute, două, trei ore, pentru a te gândi la cum arată viața ta acum?

Eu mă gândesc la viața mea de ceva vreme. Stau și mă gândesc la toate alegerile pe care le-am făcut și care m-au adus unde sunt acum. Alegeri pe care eu le-am făcut, da. Că nu pot da vina pe mama, pe foști sau pe Univers pentru ceva ce eu am ales. Conștient sau nu.

Exact. Despre asta este vorba. Despre asta e vorba întotdeauna. Despre a face alegeri conștiente. 

Și primul pas de a deveni conștienți în alegerile noastre este reflectarea. Să stai cu tine de vorbă. Doar voi doi/două. Și să te întrebi: ”E ok?” ”Viața mea e ok?” ”E ceea ce voiam?” ”Ăsta e drumul pe care mi l-am dorit?” ”Fac eu ceea ce trebuie?” ”Fac eu ceea ce contează pentru mine?”

Și, dacă vei avea puțină răbdare, vin și răspunsurile. Conștiente. Și incomode, uneori.

O, da. Îți dai seama că nu ești pe drum. Dar e ok, să știi. Pentru că ai ocazia să schimbi direcția. Pur și simplu, tu îți oferi această șansă. De a face schimbări. Tu. Că altcineva nu poate face nimic în locul tău. Asta deja știi. 

Și poate e timpul să revii la visul tău. Știi tu, ăla colorat. Care te face să zâmbești și să pari mai tănăr/ă cu 10 ani atunci când te gândești la el. Și poate e timpul să te întrebi dacă ceea ce faci tu zilnic te ajută în construirea acestui vis. 

 

Avem atâtea și atâtea activități, încât tindem să ne pierdem în ele. Sunt prea multe. Și unele fără scop. Cel puțin fără cel care să te intereseze. Și ce e prea mult poate crea confuzie. Iar aici intervine acest prieten care se numește ”Nu”.  

De câte ori m-a ajutat acesta când aveam tendința să înfulec o prăjitură care mi-ar fi compromis tot antrenamentul săptămânal! Hehe, dacă ai ști cât e de util domnul ”Nu” 🙂 

E un alt lucru pe care trebuie să îl învățăm se pare, pe drumul nostru către vise sau obiective. Să învățăm să spunem ”nu”. La ce? La toate acele activități care nu au niciun sens. Pentru că, tu ai activități zilnice care au sens pentru tine și activități care nu au sens pentru tine.

Știi care sunt acestea? 

Care dintre activități nu te ajută la atingerea visului tău? Știi, ideea oferită de Florin Roșoga mi s-a părut genială. Aceea de a face o listă cu toate acele activități care nu au sens pentru tine. 

 

De exemplu, eu am renunțat de vreo doi au și ceva să mă mai uit la televizor. Deloc. Nu am televizor la mine în cameră. Nu mă uit. Punct. Dacă vreau să aflu ceva, mă informez. La filme mă uit pe net. Muzică, la fel. Știri, nu mersi. 

E amuzantă reacția celor cărora le spun că nu mă uit și nici nu am televizor :). 

 

Cum să nu te uiți?! Da, nu mă uit. Am înlocuit televizorul cu cărți audio, podcasturi, webinarii, interviuri pe teme care mă interesează. Am încercat o dată să mă uit. Nu am putut. Am stat un minut și am plecat.  

De stat pe facebook sau altele, am grijă la timpul investit. Dacă e vorba de pisici care fac nâzbâtii sau articole faine, mă uit. Dar ”cu program”. Și uneori mă deconectez și las așa măcar două zile. Și e ok. Chiar e, să știi 🙂. 

 

Tu ce activități ai care nu au sens? Care nu te ajută pe drumul tău? În evoluția ta? Fă o listă cu ce nu te ajută. Și nu le mai fă 🙂. Și chiar dacă ai să pari anormal/ă în fața unora, tu să știi că faci ce este important pentru tine. 

 

Fă din ”nu” un prieten. Ține-l aproape de tine și cheamă-l ori de câte ori vei avea tendința să te pierzi în activități care nu au sens pentru tine. Care nu te ajută. Care nu te motivează, nu te inspiră și îți lasă visul să stagneze.

Fă ce contează pentru tine. Vrei să faci ce nu contează? 

 

”Nu.” 

 

Super. Ai înțeles mesajul. 

 

Spor la creat vise! 🙂