Tu cu ce te ”hrănești” azi?

Nov 16, 2022

Citeam zilele trecute un articol despre impactul zahărului asupra corpului și îmi venise în minte, la un moment dat, imaginea unei bucăți de fier cu rugină pe ea. Ai văzut vreodată efectele ruginii? Poate să facă găuri în fier. Îl mănâncă la propriu.

Așa și cu zahărul introdus zilnic în corp. Dacă ești curios/oasă de efectele sale, sigur vei găsi o gamă largă de articole pe această temă. Dar nu despre zahăr sau diete vreau să-ți vorbesc, deși sunt subiecte de mare interes în ziua de azi.

Ci despre un alt fel de hrană: informația. Legătura dintre zahăr și informație am făcut-o când reascultam cursul lui Petre Nepot. El spunea la un moment dat că ”mintea reacționează la acele lucruri cu care tu intri în contact”. Și de aceea recomandă grijă mare la alegerile zilnice pe care le facem în ceea ce privește informația.

Așa cum zahărul consumat pe termen lung și în cantități mari va duce la îmbolnăvirea inimii, a ficatului sau a altor organe, și informația fără valoare va avea anumite rezultate în viața ta.

Una este să asculți un podcast despre cum să-ți antrenezi răbdarea, de exemplu, și e cu totul altceva să te uiți la știri despre mașini intrate în zid sau scumpiri. Sau una este să faci un curs despre nutriție și cu totul altceva e să privești reclame despre fast-food.

Informații diferite cu impact diferit asupra ta și asupra deciziilor pe care tu le vei lua. Pentru că există o strânsă legătură între informația cu care te ”hrănești” zilnic și acțiunile pe care le vei realiza.

Mi-au atras atenția cuvintele lui Petre cu privire la grija pe care să o avem atunci când ne expunem la informație, el recomandând să alegem cărțile, webinariile, cursurile. Să fie o informație de calitate, o ”hrană” bună pentru minte, care să ne ajute să luăm decizii în direcțiile dorite de noi.

Așa cum corpul reacționează la toate substanțele pe care noi le introducem prin nutriție, așa și mintea va reacționa la cursurile sau podcasturile ascultate. Poți face un experiment în acest sens. Ai putea să-ți propui, de exemplu, să asculți zilnic un interviu cu un nutriționist sau să citești câte un articol despre efectele zahărului. Ai să vezi că tendința va fi să nu mai consumi decât foarte puțin sau deloc. Și asta va fi datorită informațiilor cu care tu ai intrat în contact. Astea ar fi efectele.

Informația te transformă. Îți afectează acțiunile. Te modelează. Partea bună e că tu poți să alegi cu ce anume să intri în contact zilnic. Și, la fel, poți alege ce fel de oameni să ai lângă tine. Pentru că și ei sunt informație. Una care fie te va ajuta pe drumul tău, inspirându-te, motivându-te, încurajându-te, fie una care nu va avea niciun impact pozitiv. Poate doar ”coroziv”.

Oamenii contează. La fel și informația pe care ”ți-o servești” zilnic. Dacă ai în jurul tău oameni care vor să evolueze, vei evolua și tu. Dacă ai în jurul tău oameni care vor să mănânce sănătos, vei fi și tu influențat/ă și vei începe, treptat, să mănânci mai sănătos. Dacă asculți și citești despre relația ta cu banii, ți se va trezi interesul despre cum să ai mai mulți, despre investiții și oameni bogați. Iar percepția ta asupra lor se va modifica semnificativ.

Vei observa cum, în timp, ți se vor schimba alegerile în funcție de ”hrana” ta zilnică. Și vei fi mai atent/ă la ce și cum faci lucrurile pentru tine, dacă vei dori acele rezultate care contează pentru tine.

Te invit ca astăzi să optezi pentru un ”meniu” cât mai sănătos, creat dintr-un podcast sau un webinar, un audiobook sau câteva pagini dintr-o carte despre dezvoltare personală. Pentru că mintea ta va reacționa la ceea ce îi vei da. Și această reacție îți va determina acțiunile.

Hrana ta zilnică contează. Și, indiferent că e vorba de mâncare sau informație, te invit să faci alegeri înțelepte care să aibă un impact pozitiv în viața ta.

Precum afirma la un moment dat și Molière: ”Să mănânci bine și corect.”