Cum să activezi o emoție ”productivă”

Aug 31, 2022

Dacă ești aici e semn că ți-am trezit interesul. Ce bine!😊

Înseamnă că vrei să îți fie mai bine. Și eu gândesc la fel, să știi. Și eu vreau să îmi fie mai bine. Să mă simt mai bine; eu cu mine, cu alții și cu viața. Cred că înțelegi ce vreau să spun. Pentru că și tu vrei să te simți mai bine. Știi, când nu știu ce să fac, cum să procedez, apelez la ”profesori”, mentori, ghizi. Apelez la soluțiile lor.

Căutând astfel de soluții care să mă ajute să fiu mai motivată și chiar să acționez, să fac ceva, am dat peste un exercițiu al lui Horia Radu. Poate ai auzit de el. Este trainer NLP și expert în comunicare. Merită să îl asculți, să știi. Exercițiul, care mi-a plăcut foarte mult, l-am găsit aici pe platforma faceconteaza.ro, unde există o sumedenie de astfel de exerciții și metode utile și chiar interesante.

Vrei să știi despre ce este vorba?

Despre o meditație.

Scopul ei?

Să te conecteze cu lumea ta interioară. Mai exact, cu acele nuanțe emoționale care să te ajute să faci ceea ce contează pentru tine.

Recomandare

Fă acest exercițiu în intimitatea propriului cămin. Și să nu fii deranjat/ă. Acordă-ți 10-15 minute pentru el.

În ce constă exercițiul?

În primul rând, îți recomand să stai cu ochii închiși.

Primul pas este să îți conștientizezi starea. Ce stare ai acum, în momentul în care faci exercițiul? Ce anume simți? Identifică.

Al doilea pas este acela de a decide ce stare vrei să ai în schimb. Cu ce dorești să înlocuiești starea inițială? Chiar dacă aceasta este una ”bună”, gândește-te la o emoție și mai plăcută pentru tine.

Al treilea pas este acela de a-ți aduce aminte de un moment din trecutul tău când ai avut acea emoție pe care ai ales-o conștient. Care moment din viața ta, și sigur au fost multe, ți-a produs emoția aia faină la care te-ai gândit?

Acum, după ce ți-ai adus aminte de momentul specific, fii conștient/ă de starea din prezent: ritmul respirației, poziția corpului. Doar să fii atent/ă la ea, fără să intervii asupra ei.

Următorul pas este să te duci în trecut, în acel moment reprezentativ, când ai simțit acea emoție aleasă de tine. Nu contează cum o cheamă: entuziasm, bucurie, recunoștință. E a ta și e puternică.

Privește acea amintire prin ochii celui/celei care erai atunci, aducând pe ecranul minții cât mai multe detalii posibile: oameni, sunete, culori, cu ce erai îmbrăcat/ă, context.

Ce simți acum că ești din nou acolo?

Adu-ți aminte ce simțeai. Cât de bine se simte acea emoție. Trăiește-o din plin. E a ta.

Pasul următor este să îți imaginezi că ai o telecomandă. Una magică. Această telecomandă are doar două butoane: cu plus și minus. Ce trebuie să faci tu este să apeși pe minus. Dă volumul mai încet la această emoție. Și observă ce se întâmplă. Ce anume s-a schimbat? 

Apoi, apasă pe butonul plus în așa fel încât emoția aleasă să ajungă la nivelul care era înainte. Cum te simți? Doar observă. Apasă din nou butonul de câteva ori, pentru a crește intensitatea stării. Vezi ce se întâmplă. Ce anume vine la suprafață? Cât e de intens ceea ce simți tu?

Mai apasă o dată până se dublează intensitatea emoției. Apasă până simți că este foarte puternică. Și observă-i intensitatea în corp.

Apoi, treptat, devii din nou conștient/ă de poziția corpului tău. Și deschizi ochii.

Cum te simți?

Ai să vezi că minunat, dacă alegi să îl pui în practică. Eu l-am pus. Și într-adevăr emoția aleasă chiar vine la suprafață și poate crește în intensitate. Poți asculta și muzică în timp ce îl faci. Una care te ”trezește” emoțional.

Ia acest exercițiu ca pe un ”tratament” anti-amânare. Vezi ce se întâmplă dacă te pui frecvent în emoția aia aleasă de tine. Indiferent care e. Adu-o mai des în viața ta, în corpul tău. Entuziasm, bucurie, recunoștință, iertare, iubire. Oricare ar fi, sigur te va ajuta să faci mai des ceea ce contează cu adevărat pentru tine.😊